De Hygiëne van uw gebit

Niet alleen de zorg om uw mond en gebit vinden wij belangrijk, ook de verzorging ervan draagt bij aan uw gezondheid. Een goed verzorgd en schoon gebit voorkomt problemen en wij helpen u daar graag bij.

Het begint bij uw tandvlees. Onze mondhygiënist heeft een belangrijke preventieve en verzorgende taak als het om mondverzorging gaat.

“Wij geloven in persoonlijke aandacht.”
Maurice Wijdh

De Mondhygiënist

Tandvlees

Uw tandvlees vormt het fundament van uw gebit. Zonder gezond tandvlees is het moeilijk om uw gebit gezond te houden. Uw eigen zorg voor uw gebit en tandvlees en de preventie van tandvleesproblemen zijn van essentieel belang. Mondhygiëne is daarom heel belangrijk, voor jong en oud. Dat betekent dagelijks minimaal 2 keer poetsen met
een fluoride tandpasta. Maar ook het goed reinigen van de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers en ragers is belangrijk. Flossdraad gebruik je als er te weinig ruimte tussen je tanden en kiezen zit.

Bij onvoldoende mondhygiëne vormt zich onder andere tandplak op je gebit. De bacteriën in tandplak zijn vaak de veroorzakers van een aantal problemen. Zoals bijvoorbeeld een slechte adem, bloedend en ontstoken tandvlees en cariës (gaatjes).

Doorverwijzen

Uw tandarts adviseert u een behandeling bij de mondhygiënist als er sprake is van een tandvleesontsteking. Veelal wordt die aangetroffen bij de halfjaarlijkse controle. Ook uit preventieve zorg, als een tandvleesontsteking dreigt, is een behandeling bij de mondhygiënist aan te raden. Voorkomen is beter dan genezen. De mondhygiënist geeft u ook adviezen over de algehele verzorging van uw mond en uw gebit.

Ook kinderen zijn welkom bij de mondhygiënist, het is niet specifiek iets voor volwassenen. Draagt u een beugel? Dan is regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zeer gewenst. Het dragen van een beugel vormt een snellere bedreiging voor uw gebit, het schoonhouden van een gebit
met beugel is gewoonweg lastiger.

“Wanneer uw tandarts een gaatje heeft geconstateerd,
is het zeer belangrijk dat de tand behandeld wordt.”
Maurice Wijdh

De preventie-assistent

Een belangrijke taak in de preventieve zorg voor uw gebit is weggelegd voor de preventie-assistent. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom helpen wij u graag bij een goede verzorging van uw mond en uw gebit,
ook preventief. Uw tandvlees vormt het fundament van uw gebit. Het is belangrijk om tandvleesontstekingen te voorkomen en daar waar nodig meteen te behandelen.

Een belangrijke taak daarbij is niet alleen weggelegd voor de mondhygiënist, maar ook voor de preventie-assistent. De preventie-assistent heeft de basiszorg voor uw tandvlees. Het is een ervaren tandarts-assistent die een aanvullende opleiding heeft gevolgd om deze basiszorg en preventieve zorg aan uw tandvlees te kunnen verlenen.

Op zoek naar een nieuwe tandarts in Nieuwegein?

Werkzaamheden preventie-assistent

De preventie-assistent heeft de bevoegdheid om, in overleg met uw tandarts, zelfstandig een aantal werkzaamheden uit te voeren:

  • Het geven van mondhygiëne instructie.
  • Het verwijderen van ‘oppervlakkig’ tandsteen.
  • Het sealen van kiezen bij kinderen.
  • Het geven van fluoride behandelingen bij kinderen.
  • Het maken van gebitsafdrukken.
  • Het verzorgen van bleekbehandelingen.

De mondhygiënist neemt het werk van de preventie-assistent over als de aard van de klachten van diepgaandere aard zijn en intensievere reiniging of intensievere behandeling van bijvoorbeeld ontstekingen noodzakelijk zijn.

" Voorkomen is beter dan genezen"
Maurice Wijdh