Periodieke Controle

Vaak gaat u twee keer per jaar naar de tandarts voor een periodieke controle. Gedurende deze controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes, de conditie van uw tandvlees, de randaansluiting van vullingen en de aanwezigheid van tandsteen en mogelijke aanwezige ontstekingen.

Daarnaast kan het voorkomen dat de tandarts een röntgenfoto (bite-wings) maakt om uw gebit beter te kunnen observeren. Mocht tijdens de controle gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak laten inplannen om dit te herstellen.

Om zo grotere problemen in de toekomst te voorkomen en om zo uw gebit in een goede staat te houden. Indien de hoeveelheid tandsteen niet al te groot is zal dit tijdens de controle worden weggehaald. Indien de hoeveelheid tandsteen groot is, wordt hiervoor een aparte afspraak gemaakt bij de mondhygiënist.

“Wij geloven in persoonlijke aandacht.”
Maurice Wijdh

Vullingen

Wanneer uw tandarts een gaatje heeft geconstateerd, is het zeer belangrijk dat de tand behandeld wordt. Een gaatje dat onbehandeld blijft zal op een gegeven moment pijn gaan veroorzaken. Hebt u de verdenking op een “gaatje” laat dit dan altijd door uw tandarts controleren om zo ook duurdere behandelingen te voorkomen.

Kronen & Bruggen

Als een tand gevuld is, is deze verzwakt. Hoe groter de vulling, des te zwakker de tand. Het kan voorkomen dat een tand rondom een vulling zo verzwakt is, dat er stukjes afbreken. In zo’n geval zal de tand beschermd moeten worden door middel van een kroon. Een kroon is een stevig kapje dat over de tand heen wordt geplaatst, zodat deze niet meer kan breken. 

Tegenwoordig zijn kronen helemaal wit en zullen er dus geen donkere randjes meer zichtbaar zijn. Slechts in een enkel geval is het noodzakelijk om toch nog metaal in de kroon te gebruiken. Als een tand verloren is gegaan is het mogelijk om het ontstane gat in de tandenboog op te vullen door middel van een brug. Aan beide kanten van de ontbrekende tand wordt een kroon op de tanden gemaakt. Tussen deze twee kronen wordt dan de missende tand door middel van een brug vervangen.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Met een goed geplaatste verdoving is de behandeling voor u zeer goed te doen. Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het deel dat u ziet, de wortels zitten onder het tandvlees verankerd in de kaak. In iedere wortel loopt een wortelkanaal. In het wortelkanaal zitten zenuwvezels en bloedvaten. Als dit weefsel ontstoken is wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. 

Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd. Tijdens de behandeling worden röntgenfoto’s gemaakt voor een goede controle over het verloop van de behandeling

In onze praktijk zijn speciale microscopen aanwezig, zodat elke wortelkanaalbehandeling met microscopische precisie kan worden uitgevoerd. Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Meestal is het element echter zo verzwakt, dat een kroon noodzakelijk is. Deze wordt dan vervaardigd na evaluatie van de genezing. Een tand of kies op deze wijze behandeld, kan nog een lange tijd mee.

Op zoek naar een nieuwe tandarts in Nieuwegein?
“Wanneer uw tandarts een gaatje heeft geconstateerd,
is het zeer belangrijk dat de tand behandeld wordt.”
Maurice Wijdh